Az Auto-Focus magazin blogja

Auto-Focus

Auto-Focus

Milyen autót vezet Frank a House of Cards-ból?

2017. május 28. - AutoFocusHu

Már csak néhány nap és folytatódik a Netflix híres politikai drámája, amelyről nézők jelentős része tudja, hogy egy brit, azonos című, szintén politikai témájú sorozat szolgáltatja a cselekmény alapját és a karakterek jelentős részét, illetve talán az is sokak tudatában él, hogy egy könyv alapján készült az eredeti televíziós sorozat.

Michael Dobbs, a regények írója Margaret Thatcher kabinetfőnöke volt, és 1989-ben került kiadásra a könyv-trilógia első része. Ennek főszereplője Francis Urquhart, akinek jelleme, hatalomvágya és elvei (és azok hiánya) nem különböznek jelentősen a bő 20 évvel későbbi Frank Underwoodtól (bár családi hátterük, környeztük némileg eltérő), de egy különbség érdekes most különösen számunkra:

Francis Urqhuart határozottan benzinvérű.

Frank Underwood egyelőre az öt évad alatt nem mutatott érdeklődést a járművek irányában, és bár a könyvben egy fél oldalnál több nem jutott a témának, ennyiből is világossá vált, hogy az akkor még csak frakcióvezető, könyvbéli Frank kifejezetten szereti saját maga bütykölni a garázsban 1933-mas Rover Speed Pilot-ját, amivel előszeretettel repesztett szülővárosa utcáin.

A Rover Speed Pilot:

Fotó: Simon Clays, Bonhams 

Több említés nem esett a további könyvekben a Roverről, más karakterek viszont vezettek olyan érdekesebb típusokat, amelyeket konkrétan megnevezett, vagy egész részletesen körül írt (több-kevesebb sikerrel) az író.

Az első könyvben csak az idős angol sportkocsi szerepelt, de a második (1992) részben felbukkant egy Rolls-Royce és egy Maserati is.

Egy egészen konkrétan megnevezett típusú jármű egy sötétkék Silver Spur, amit egy bizonyos Landless nevű médiamogul (a történet idejében elsősorban több újság tulajdonosa) használt. A Silver Spur viszonylag hosszan, 1980–1999 között volt gyártásban, ezalatt több ráncfelvarráson is túlesett.

Egy nagyon elegáns, világosabb kék példány Kiskőrösről:

Fotó: Juhász Márton

És egy sötétkék darab, feltehetően inkább ilyen színű modellt képzelhetett el az író a karakter számára:

Fotó: Mészáros Csaba

A könyvet a sorozat sikere miatt újra kiadták 2013-ban, ekkor az író kijavított benne néhány kontinuitási hibát, viszont a szereplők által használt autók azonosíthatóságán ez nem segített.

Vannak ugyanis kisebb ellentmondások a leírásokban (hogy ezek az eredeti, angol kiadásban is így szerepeltek-e, sajnos nem tudom csak az új kiadásúhoz volt mindkét nyelven szerencsém), például a következő szereplő a brit királyi család egyik tagja, és az általa vezetett autóról a következőket tudhatjuk meg:

Vörös V8-as Maserati, 4,5 literes, turbós motor, az ára 95 000 font.

A leírás nagyrészt illik a 700-nál is kisebb példányszámban gyártott Shamal-ra, de az nem 4,5 literes motorral készült (3,2 literes volt a típus szíve). A későbbi utódmodellek között a 4200 GT vagy a Granturismo közelebb van az említett 4500-as hengerűrtartalomhoz, de azok nem turbósak.

Mivel a könyv 92-ben került kiadásra, én a Shamalt gondolnám a regény szereplőjének:

Fotó: Mészáros Csaba

A harmadik (eredetileg 1994-es) könyvben egy Ferrari szerepel, amelyről tulajdonosa (Brynford-Jones lobbista és szerkesztő) a következőket árulja el:

„It’s four litres of testosterone, …  .Ferrari. Rosso red. „

A magyar fordításban nagyvonalúan megteremtették a Ferrari Rosso modellt, ezen eléggé meglepődtem (végülis a Testarossa neve hasonlít..) , de az angolt megnézve egyértelmű volt a fordítási hiba, a pontot nem igazán kellett volna kivenni az eredeti szövegből.

De így se dönthető el egyértelműen, hogy melyik autóra utalt a szerző, pontosan 4 literes Ferrari motor ugyanis ebben az időszakban nem volt az utcai modellekben. Így valószínűleg a 348-as széria egyik későbbi modellváltoza, vagy esetleg az F355 lebeghetett az író szeme előtt (utóbbit pont 1994-ben mutatták be, és vadi új autóként is hivatkozott rá a szereplő)

Egy 348 GTS Budapest utcáin:

Fotó: Bacsa Zoltán

Egy F355 Berlinetta a Pannóniaringen:

Fotó: Török Márkó

De ha ebben az esetben is számításba vesszük, hogy 2013-ban újra kiadásra kerültek a könyvek, illetve a történet a második és a harmadik rész között majdnem 10 évet ugrik (pontosan nincs leírva, mennyit, de elég jól behatárolható) és a könyvek át is lettek dolgozva, inkább a 458 Italia vagy a California modellek lehetnének részei a történetnek.

Egymás mellett a két típus a Hungaroringen:

Fotó: Juhász Márton

Ha nem is a benne szereplő autók okán, de az eltérő helyszínből és korszakból adódó különbségek, új helyzetek és karakterek miatt a sorozat nézőinek is érdemes lehet elolvasnia a könyvet, Urqhuart húzásait, trükkjeit látva egyértelmű, hogy le se tagadhatná rokonságát Underwooddal. Valószínűleg az autózás nem lesz közös szenvedélyük, Frank ugyanis amerikai elnökként már hivatalosan nem vezethetne, bár Kevin Spacey alakította karakterének kevesen tudnak tartósan ellenállni. 

Szabó Márton

 

A bejegyzés trackback címe:

https://auto-focus.blog.hu/api/trackback/id/tr2412546833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása